Trekvis in beeld op de Waal (video)

3825
15 okt 2019

Sportvisserij Nederland is één van de deelnemers aan het project Groen Blauwe Rijn Alliantie. Wij doen onderzoek naar trekvis en plastic in de Waal met behulp van de ankerkuil en naar zogenaamde “knakaal”. Hiervan is een korte video gemaakt.

In het project wordt nauw samengewerkt met Duitse partners (overheid en natuurorganisaties) aan onderzoek naar trekvis in de Rijn. We hopen dat er ooit een dag komt dat trekvis als zalm, zeeforel, elft en steur weer volop aanwezig zijn in onze rivieren.

Voor het natuurprogramma “Buitengewoon” van omroep Gelderland ging presentator Harm Eedens op stap met Sportvisserij Nederland om met eigen ogen te zien hoe het gesteld is met de visstand in de Waal. Klik op onderstaande afbeelding om de video te bekijken:



Terugkeer van riviervis


De visstand heeft zich na een periode van sterke vervuiling in de jaren ‘50-‘80 van de vorige eeuw weer behoorlijk hersteld. Bij visstandonderzoek langs de Waal vangen we weer regelmatig echte riviervis als winde, sneep, kopvoorn en barbeel. Dat is natuurlijk goed nieuws.

Om ook de trekvissoorten weer terug te laten keren is meer nodig. Trekvis moet de paaigebieden in Duitsland kunnen bereiken. Het verwijderen van dammen en waterkrachtcentrales in de zijrivieren van de Rijn is daarvoor onder andere nog nodig. Maar trekvis moet vanaf zee ook makkelijk de rivieren op kunnen zwemmen.

De vismigratierivier in de Afsluitdijk en de Kier Haringvliet gaan daar aan bijdragen is de verwachting. Dankzij uitzetprogramma’s in Duitsland zwemt er al wel houting, elft en zalm in de Rijn. Van houting is er weer een stabiele populatie, maar het aantal zalmen en elften dat terugkeert is nog te klein voor een duurzame populatie.
.

Samenwerken met Duitsland


Het project Groen Blauwe Rijn Alliantie startte in 2017 en heeft als doel kennis te ontwikkelen over de natuur langs de Rijn. De Groen Blauwe Rijn Alliantie is een samenwerking van ARK Natuurontwikkeling, Bezirksregierung Düsseldorf, Rijkswaterstaat Oost Nederland, Waterschap Rijn en IJssel, De Bastei, Sportvisserij Nederland, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, NABU-Naturschutzzentrum Niederrhein, Biologische Station Kreis Wesel en het Naturschutzzentrum Kreis Kleve.

Het grensoverschrijdende project in de Euregio Rijn-Waal wordt financieel ondersteund door de Europese Unie vanuit het INTERREG-programma voor regionale ontwikkeling, de Provincie Gelderland en de Duitse Deelstaat Noordrijn-Westfalen.

-> Bekijk hier de volledige uitzending 'BuitenGewoon' terug op Omroep Gelderland
Gerelateerde berichten
10 sep 2019 Veel trekvissoorten en plastic aangetroffen in de Waal 4354 Voor het project Groen Blauwe Rijn Alliantie heeft Sportvisserij Nederland vorige week onderzoek gedaan naar trekvis in de Waal. Daarbij werden vier exemplaren van de zeldzame elft, een houting, bot, driedoornige stekelbaars, aal en rivierprik gevangen. Eerder dit jaar kwamen ook al zalm en zeeforel in het net van de ankerkuil terecht. 23 mei 2019 Zeldzame vissoorten gevangen op de Waal 7543 Bij een visserijkundig onderzoek op de Waal bij Tiel zijn op donderdag 9 mei onder meer twee jonge zalmen, enkele rivierprikken en een juveniele houting gevangen. Als vangtuig diende de ankerkuil, een historisch vistuig dat meer dan een eeuw geleden veelvuldig gebruikt werd op de Waal. Doel van de studie is de verspreiding van trekvissoorten in de buurt van ‘langsdammen’ in kaart te brengen. 04 mrt 2019 Steuren op de kaart gezet 20529 Op Steuren.ark.eu zijn meldingen van steuren in Nederland in kaart gebracht - zowel historische als recente. De kaart geeft niet alleen inzicht in de verschillende locaties waar steuren in Nederland allemaal zijn aangetroffen, maar laat ook zien hoe belangrijk het voor deze unieke trekvissen is dat rivier, estuarium en zee als één samenhangend geheel functioneren. 06 dec 2018 Ruim drie miljoen subsidie voor de Groen Blauwe Rijn Alliantie 4037 De Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA) heeft in 2018 een Europese subsidie toegekend gekregen van ruim drieënhalf miljoen euro. Dit samenwerkingsverband van 10 organisaties – waarin ook Sportvisserij Nederland is vertegenwoordigd – zet zich onder andere in voor natuurlijke uiterwaardenontwikkeling, het herstel van trekvissen, en van het herstel van de otter. Dankzij de subsidie kunnen enkele grote, grensoverschrijdende projecten worden uitgevoerd. 29 nov 2017 Groen Blauwe Rijn Alliantie van Start 3805 Woensdag 15 november ging de Groen Blauwe Rijn Alliantie succesvol van start. In de Duits-Nederlandse grensregio is dit Europese programma – waarin Sportvisserij Nederland projectpartner is – ontwikkeld om de samenwerking tussen Duitsland en Nederland te versterken. Hierbij gaat het om een economische, sociale en regionale samenwerking waardoor er nieuwe kansen ontstaan voor de grensregio’s.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.