Sportvisserij Nederland is één van de deelnemers aan het project Groen Blauwe Rijn Alliantie. Wij doen onderzoek naar trekvis en plastic in de Waal met behulp van de ankerkuil en naar zogenaamde “knakaal”. Hiervan is een korte video gemaakt.
In het project wordt nauw samengewerkt met Duitse partners (overheid en natuurorganisaties) aan onderzoek naar trekvis in de Rijn. We hopen dat er ooit een dag komt dat trekvis als zalm, zeeforel, elft en steur weer volop aanwezig zijn in onze rivieren.
Voor het natuurprogramma “Buitengewoon” van omroep Gelderland ging presentator Harm Eedens op stap met Sportvisserij Nederland om met eigen ogen te zien hoe het gesteld is met de visstand in de Waal. Klik op onderstaande afbeelding om de video te bekijken:
Terugkeer van riviervis
De visstand heeft zich na een periode van sterke vervuiling in de jaren ‘50-‘80 van de vorige eeuw weer behoorlijk hersteld. Bij visstandonderzoek langs de Waal vangen we weer regelmatig echte riviervis als winde, sneep, kopvoorn en barbeel. Dat is natuurlijk goed nieuws.
Om ook de trekvissoorten weer terug te laten keren is meer nodig. Trekvis moet de paaigebieden in Duitsland kunnen bereiken. Het verwijderen van dammen en waterkrachtcentrales in de zijrivieren van de Rijn is daarvoor onder andere nog nodig. Maar trekvis moet vanaf zee ook makkelijk de rivieren op kunnen zwemmen.
De vismigratierivier in de Afsluitdijk en de Kier Haringvliet gaan daar aan bijdragen is de verwachting. Dankzij uitzetprogramma’s in Duitsland zwemt er al wel houting, elft en zalm in de Rijn. Van houting is er weer een stabiele populatie, maar het aantal zalmen en elften dat terugkeert is nog te klein voor een duurzame populatie.
.
Samenwerken met Duitsland
Het project
Groen Blauwe Rijn Alliantie startte in 2017 en heeft als doel kennis te ontwikkelen over de natuur langs de Rijn. De Groen Blauwe Rijn Alliantie is een samenwerking van ARK Natuurontwikkeling, Bezirksregierung Düsseldorf, Rijkswaterstaat Oost Nederland, Waterschap Rijn en IJssel, De Bastei, Sportvisserij Nederland, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, NABU-Naturschutzzentrum Niederrhein, Biologische Station Kreis Wesel en het Naturschutzzentrum Kreis Kleve.
Het grensoverschrijdende project in de Euregio Rijn-Waal wordt financieel ondersteund door de Europese Unie vanuit het INTERREG-programma voor regionale ontwikkeling, de Provincie Gelderland en de Duitse Deelstaat Noordrijn-Westfalen.
->
Bekijk hier de volledige uitzending 'BuitenGewoon' terug op Omroep Gelderland